Ketika sedang enak menikmati sarapan dihari minggu, tiba-tiba...
"Yang, awak pandai tak masak bubur kacang hijau?", terpancul soalan darinya.
"err... pandai. Tapi owang tak suka makan bubur kacang", jawab saya.
"Petang ni awak masak bubur kacang ye..?", pintanya.
"Abang mengidam eh?", soal saya.
"Mane ade!!", pintasnya dengan cepat.
"hehehe... sepanjang owang preggy abang banyak kali sebut pasal bubur kacang. Cuma ari ni je baru mintak masakkan... hehehe", seloroh saya.
"tak.. tak.. mane ade....", sangkalnya lagi dan lagi.
Sebenarnya nak masak bubur kacang bukannya susah sangat tapi memandangkan ianya bukan kegemaran saya jadi saya hanya memasaknya bila ada permintaan.
Mula-mula kacang direndam. Kemudian direbus sehingga empuk bersama secubit garam.
Selepas itu masukkan santan dan gula melaka atau gula perang. Masak sehingga sebati dan kemudian hidang. Terpulang pada selera ada yang gemar menikmatinya ketika panas dan ada juga yang suka ketika sejuk.
0 comments:
Post a Comment